داوطلبان با انتخاب رشته بر اساس علاقه و توانایی، احتمال موفقیت خود را در آینده افزایش خواهند داد. داوطلبان بهتر است هدف اصلی خود را از انتخاب رشته از همان ابتدا کار، مشخص کنند. این افراد باید چندین سال برای رسیدن به نتیجه مطلوب در رشته تحصیلی خود تلاش کنند و سپس سعی کنند پس از فارغ تحصیل، شغل مرتبط با رشته خود را دست و پا کنند.
در انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی، توجه به هر دو پارامتر علاقه و توانایی الزامی است. سرنوشت و آینده شغلی جوانان کشور به انتخاب رشته تحصیلی آن ها بستگی دارد. بنابراین چنانچه داوطلبان نتوانند آن رشته ای را که شایستگی آن را دارند، انتخاب کنند آنگاه آینده نامعلوم و پرچالشی برای خود رقم خواهند زد.
اهمیت علاقه در انتخاب رشته تحصیلی
داوطلبان برای آگاهی بیشتر با اهمیت انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی، بهتر است با مفهوم علاقه و توانایی بیشتر آشنا شوند. علاقه و توانایی از جمله مهمترین معیارهای برایورود به رشته تحصیلی مشخص است.
علاقه احساس قوی است. وقتی داوطلب به رشته تحصیلی مشخصی، علاقه داشته باشد آنگاه برای رشد و پیشرفت در آن رشته، نهایت تمرکز و تلاش خود را اجرا می کند. علاقه، عامل اصلی کشش به سمت یک موضوع و هدف مشخص است.
افرادی که نسبت به رشته تحصیلی علاقه و اشتیاقی نداشته باشند، آنگاه برای کسب موفقیت در آن، تلاشی نخواهند کرد. متاسفانه بسیاری از والدین بدون در نظر گرفتن علاقه دانش آموزان، آن ها را برای ثبت نام در رشته های محبوب کشور، تشویق می کنند. دانش آموزان با عدم انتخاب رشته تحصیلی مورد علاقه خود، دچار بی انگیزگی و دلسردی نسبت به درس و تکالیف درسی می شوند.
بسیاری از دانش آموزانی که انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی را جدی نگرفتند، بعد از ورود به پایه دهم، دچار افت تحصیلی می شوند. علاقه، محرک بسیار قوی برای موفق شدن در مسیر تحصیل است. بسیاری از افراد به کمک نیروی علاقه توانسته اند به مهارت و توانایی بالایی دست پیدا کنند. بنابراین علاقه منطقی می تواند باعث پیشرفت انسان شود.
گاه برخی از افراد احساسات غیر منطقی و ناپایداری دارند. برای مثال افرادی هستند که از روی ناآگاهی به رشته هایی علاقه پیدا می کنند که هیچ توانایی و مهارتی در آن ندارند. این افراد در مسیر اشتباهی ورود پیدا خواهند که عوارض و چالش های آن بعد از فارغ تحصیلی خود را نمایان خواهند کرد.
اهمیت کشف استعداد در انتخاب رشته تحصیلی
داشتن استعداد شرط اصلی برای ورود به رشته های تحصیلی است. داوطلبان نمی توانند در رشته ای تحصیل کنند که استعداد کافی برای پیشرفت در آن را ندارند. کشف و شناخت استعداد توسط افراد عادی قابل انجام نیست بنابراین داوطلبان بهتر است قبل از انتخاب رشته به مراکز مشاوره تحصیلی مراجعه کنند.
مشاوران با الگو برداری از روش های مطرح دنیا، می توانند استعداد و توانایی های داوطلبان را قبل از ورود به دانشگاه، مشخص کنند. کشف استعداد ها برای ساختن آینده شغلی و تحصیلی بهتر، اهمیت دارد. امروزه با کمک نتایج تست های روانشناسی به راحتی می توان به استعداد و قابلیت های ذهنی داوطلبان دست پیدا کرد.
لازم به ذکر است که استعداد و مهارت با یکدیگر فرق دارند. استعداد در واقع ویژگی و توانایی ذاتی است. داوطلبان با انجام تست های هدایت تحصیلی می توانند از استعداد های ذاتی خود مطلع شوند. اما مهارت یعنی یک توانایی را بارها تمرین و تکرار کردند. مهارت یک حرفه و قابلیتی است که فرد به کمک آن می تواند در حیطه و زمینه خاص، حرفه ای برای گفتن داشته باشد.
چرا علاقه به رشته مهم است؟
کسی که در حرفه ای استعداد داشته باشد، اما به آن علاقه ای نداشته باشد در آن موفق نخواهد شد. مشاوران تحصیلی می توانند با در نظر گرفتن استعداد و علایق دانش آموزان و داوطلبان آن ها را به سمت انتخاب های درستی هدایت کنند. ذهنی آگاه و مطلع، انتخاب های درست تری در زندگی خواهد داشت. قبل از انتخاب رشته بهتر است آگاهی خود را در زمینه انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی افزایش دهید.
در اکثر موارد دانش آموزانی که در سنین پایین به واسطه استعداد و توانایی، مقام و موفقیتی کسب کرده باشند، نسبت به آن استعداد علاقه نیز پیدا خواهند کرد. موفقیت در سنین پایین یک تجربه بسیار شیرین و لذت بخش برای دانش آموزان خواهد بود و آن ها را به آینده امیدوار خواهد کرد. بنابراین بهتر است والدین از سنین پایین به دنبال کشف استعداد های فرزندان خود باشند و آن ها را برای موفقیت در آن، هدایت کنند.
فرق بین علاقه و استعداد در انتخاب رشته تحصیلی
با شناخت فرق بین علاقه و استعداد بهتر می توان در مورد انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی تصمیم گرفت. علاقه و توانایی دو تا از ملاک های مهم برای انتخاب رشته تحصیلی است. بسیاری از داوطلبان معمولاً تنها معیار علاقه را در نظر می گیرند و از اهمیت مهارت در رشته های تحصیلی، غافل هستند. علاقه معیار بسیار قدرتمندی در تصمیم گیری ها است اما زمانی که با منطق و آگاهی همراه باشد، نتیجه بخش خواهد بود.
بسیاری از داوطلبان نمی دانند که فرق علاقه و توانایی تو انتخاب رشته چیه؟ داوطلب از همان ابتدا، علاقه خود را نسبت به رشته های تحصیلی مشخص می کند اما در ارتباط با کشف و تعیین استعداد حتما باید مراحل تست های آزمون های روانشناسی پی در پی دنبال شوند. افرادی که در رشته ای استعداد داشته باشند به راحتی می توانند با تمرین و تکرار در آن زمینه، به مهارت بالایی دست پیدا کنند. بنابراین احتمال شکوفایی استعداد در آن رشته بسیار بالا خواهد بود.
استعداد امری ذاتی و بالقوه است. زمانی استعداد ارزشمند خواهد بود که فرد به آن علاقه نیز داشته باشد. اگر علاقه و استعداد یک شخص در یک راستا باشد آنگاه زمینه رشد و پیشرفت برای وی به خوبی فراهم خواهد شد.
دانش آموزان از همان ابتدا باید به فکر انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی خود باشند. آن ها باید هدف خود را از کنکور و آینده مشخص کنند تا از این طریق با آگاهی بیشتری مسیر موفقیت را طی کنند.. چه خوب می شود اگر دانش آموزان با توجه به استعداد و مهارت هایی که دارند، علاقه خود را به رشته های تحصیلی مشخص کنند