انتخاب رشته موفق از علاقه تا توانایی

دانش آموزان و داوطلبان همواره سوالات و دغدغه هایی در زندگی دارند. در ذهن آن ها همواره سوال ایجاد می شود که:

  • چه رشته ای انتخاب کنم؟
  • بهترین رشته تحصیلی برای من کدام است؟
  • چگونه می توانم در آینده، شغل مناسبی داشته باشم؟
  • رشته ای را انتخاب کنم که به آن علاقه دارم ؟ یا بازار کار خوبی دارد؟
  • برای انتخاب رشته تحصیلی به چه معیارهایی باید توجه کرد؟
  • و….

امروزه موضوع انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی از جمله چالش های جوانان و خانواده های آن ها است. آن ها تمایل دارند تا در این وضعیت اقتصادی بتوانند رشته ای را انتخاب کنند که آینده خوبی داشته باشند. ذهن جوانان پر از رویا و هدف است. ما باید بتوانیم به داوطلبان کمک کنیم که با انتخاب مسیر درست، رویاهای خود را به واقعیت تبدیل کنند.

داوطلب اگر به رشته ای علاقه داشته باشد، شانس بالایی برای موفقیت در آن خواهد داشت. علاقه، انگیزه بسیار خوبی برای تلاش کردن و موفق شدن است. دوران تحصیلی مسیر دشواری است. تنها زمانی از این مسیر سخت و دشوار می توان سربلند بیرون آمد که انتخاب رشته تحصیلی آگاهانه و هوشمندانه انجام شود..

علاقه و استعداد اگر در جهت های  متفاوتی باشند، داوطلب را برای انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی، سردرگم خواهند کرد. تحقیقات نشان می دهند که اگر علاقه واقعی باشد به احتمال زیاد در راستای استعداد شکل گرفته است. در غیر این صورت احساس زود گذری است که به واسطه خانواده، دوستان و یا جامعه ایجاد شده است.

لازمه انتخاب بهترین رشته تحصیلی، مشورت با افراد کاربلد و باتجربه مثل مشاوران تحصیلی است. اگر در انتخاب رشته، علاقه و توانایی و همه جوانب آن مورد بررسی قرار گیرد آنگاه انتخاب درستی شکل خواهد گرفت.

نقش علاقه در انتخاب رشته تحصیلی

از گذشته تا به امروز همواره به انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی تاکید شده است. افراد معمولا کارهایی که به آن ها علاقه دارند را بهتر و با کیفیت بیشتری انجام می دهند و این موضوع یک حقیقت انکار ناپذیر است. اهمیت علاقه در انتخاب رشته باعث شده است تا بسیاری از داوطلبان به دنبال کشف علاقه واقعی خود باشند.

شناخت علاقه واقعی از روی استعداد و قابلیت های داوطلبان تعیین می شود. یکسری تست ها و آزمون ها برای شناسایی ویژگی های شخصیتی و توانایی های ذهنی آن ها وجود دارد. داوطلبان باید با صرف وقت و حوصله به تمامی تست های آزمون های مشاوره ای پاسخ دهند. این تست ها به خوبی ویژگی ها و قابلیت های منحصر بفرد آن ها را مشخص خواهد کرد.

بسیاری از افراد برداشت نادرستی از علاقه دارند. این موضوع را زمانی درک خواهند کرد که در عمل، واقع شوند. بسیاری از داوطلبان بعد از انتخاب رشته براساس علاقه متوجه خواهند شد که آن رشته از دور قشنگ بنظر می رسید و از نزدیک چیزی برای پیشرفت ندارد. اما همان رشته ممکن است برای فرد دیگری با ویژگی های دیگر، انتخاب مناسبی باشد.

داوطلبان باید ابتدا علاقه و میل واقعی خود را به کمک تست ها و آزمون های مشاوره ای مشخص کنند. سپس استعداد های ذاتی خود را در راستای علاقه ای که دارند، کشف کنند. کشف علاقه و توانایی، پایه های محکمی برای داشتن انتخابی درست، ایجاد خواهند کرد.

نقش استعداد و توانایی در انتخاب رشته تحصیلی

تا زمانی که داوطلب در رشته ای استعداد نداشته باشد نمی تواند در آن به موفقیت دست پیدا کند. از قدیم گفته اند که هرکسی را بهر کاری ساخته اند بنابراین هر کس باید به دنبال کار و حرفه ای باشد که در آن استعداد داشته باشد.

داوطلبان نمی توانند در همه رشته های تحصیلی استعداد داشته باشند. معمولاً داوطلب در یک یا دو رشته استعداد دارند. انتخاب رشته مناسب با استعداد و توانایی باید به کمک افراد حرفه ای صورت گیرد. کشف استعداد و توانایی کار ساده ای نیست. بهتر است کشف استعداد در سنین پایین تر صورت گیرد زیرا این کار شانس داوطلبان را برای موفقیت بیشتر می کند.

چه خوب میشود اگر تمامی داوطلبان مطابق با استعدادی که دارند، رشته تحصیلی خود را انتخاب کنند. افراد با استعداد باید بتوانند در جامعه، نبوغ و خلاقیت های خود را نشان دهند و از آن در جهت بهبود وضعیت جامعه استفاده کنند.

نکاتی مهم در انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی

انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی، در انتخاب شغل آینده شما نیز تاثیر می گذارد. اگر می خواهید در آینده شغلی مرتبط با رشته تحصیلی خود داشته باشید بهتر است، رشته مناسبی را انتخاب کنید. امروزه یکسری از رشته های تحصیلی در کشور محبوبیت بیشتری دارند متاسفانه بسیار از جوانان از روی نا آگاهی و بدون توجه به علاقه و توانایی های شخصی خود، این رشته ها را انتخاب می کنند.

داوطلب با انتخاب رشته تحصیلی اشتباه وارد مسیری خواهد شد که انتها ندارد. این افراد تلاش و زحمت بسیاری می کشند ولی احتمال موفقیت و به نتیجه رسیدن آن ها بسیار پایین خواهد بود. در واقع داوطلبان باید به جای توجه به نظر و سلیقه دیگران، به فکر کشف علاقه و قابلیت های فردی خود باشند. این افراد باید بتوانند انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی را به درستی انجام دهند و از این طریق مسیر جدید و منحصربفردی برای موفقیت خود داشته باشند.

موفقیت داوطلبان

در کنکور سراسری رقابت بسیار چشمگیری میان داوطلبان وجود دارد. بنابراین تنها زمانی داوطلب می تواند به موفقیت برسد که با برنامه پیش برود.  اگر داوطلب رشته تحصیلی خود را درست انتخاب نکند و هدف درستی در سر نداشته باشد، نمی تواند برنامه مناسبی برای موفقیت خود داشته باشد. کنکور یک بازی و رقابت است که سرنوشت جوانان ما را تعیین می کند. اگر جوان بتواند انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی را به درستی انجام بدهد، آنگاه می تواند تلاش خود را برای موفقیت به ثمر برساند.

داوطلب بعد از قبولی در رشته دلخواهی که در آن توانایی نیز دارد می تواند با افزایش سطح علم و قابلیت های فردی در آن رشته به مهارت بالایی نیز دست پیدا کند. افرادی که مهارت بالایی در رشته دلخواه داشته باشند بدون شک می توانند در بازار به درآمد قابل توجه ای نیز دست پیدا کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *