اکثر والدین و معلمان برای هدایت تحصیلی دانش آموزان از آزمون های مشاوره ای استفاده می کند. امروزه به دلیل تنوع بیشتر مشاغل در کشور، لزوم انتخاب رشته تحصیلی مناسب بیشتر احساس می شود. در دنیای صنعتی امروز مشاوره شغلی و تحصیلی نقش پر رنگ تری پیدا کرده است. زیرا جوانان باید بتوانند متناسب با شغل دلخواه خود، رشته تحصیلی مناسبی را انتخاب کنند.
کاربرد و نتایج آزمون های پیش بینی موفقیت شغلی تاثیر قابل توجه ای در انتخاب درست و شایسته رشته تحصیلی دارد. بر همین اساس تمامی دانش آموزان قبل از تعیین رشته جهت انجام آزمون های مشاوره ای اقدام می کنند. انتخاب درست رشته تحصیلی به کاهش آمار بیکاری در جامعه نیز کمک می کند زیرا انگیزش شغلی افراد منجر به موفقیت شغلی آن ها خواهد شد.
لازمه موفقیت در هر فرایندی، آگاهی و شناخت کامل از آن است. آزمون های مشاوره ای به منظور افزایش سطح آگاهی و دانش افراد نسبت به رشته ها و بازار کار آن ها، انجام می گیرند. در این آزمون ها، معیار های مختلفی مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرند تا در نهایت نمودار موفقیت شغلی هر داوطلب بدست آید.
کشف استعداد ها و علایق دانش آموزان از جمله مواردی است که در آزمون های آزمایشی بیشتر مورد توجه قرار می گیرند. زیرا انگیزه و اشتیاق افراد برای موفقیت در زمینه های مختلف امری ضروری و اجتناب ناپذیری است.
تاثیر آزمون های آزمایشی در موفقیت شغلی
در گذشته مشاغل خانوادگی به صورت موروثی از نسلی به نسل دیگر منتقل می شدند و مشاوره تحصیلی و شغلی چندان رایج نبود. امروزه با پیشرفته شدن کشورها، حرفه های شغلی تنوع زیادی پیدا کرده اند. اکثر جوانان و نوجوانان به دنبال رشته تحصیلی مناسبی هستند که در آینده شغل و تحصیلاتشان با یکدیگر هم خوانی داشته باشد.
آشنایی با انواع حرفه های شغلی در کشور و بازار کار آن ها به دانش آموزان کمک می کند تا آگاهانه برای انتخاب رشته تحصیلی تصمیم بگیرند. شغل و حرفه کاری جوانان بهتر است متناسب با علایق و تمایلات درونی آن ها انتخاب شود.
دانش آموزان قبل از انتخاب رشته تحصیلی بهتر است نسبت به تمایلات درونی خود، شناخت کافی پیدا کنند. آزمون های آزمایشی در طول سال های اخیر، توانسته است، رشته های تحصیلی شایسته ای را متناسب با علایق دانش آموزان انتخاب کند.
انتخاب رشته از طریق آزمون های مشاوره ای
مشاوران، فرایند هدایت تحصیلی را به کمک برگزاری انواع تست های روانشناسی و شخصیتی، انجام می دهند. امروزه دیگر انتخاب رشته های اجباری و معین معنا ندارد. دانش آموز باید متناسب با علاقه و احساسات درونی خود، رشته تحصیلی مناسب را انتخاب کند.
شغل و حرفه کاری بخش وسیعی از اوقات افراد را تشکیل می دهد. بنابراین افرادی که شغل مناسبی داشته باشند، بیشتر از سایر افراد احساس خوشبختی می کنند. حال تصور کنید اگر حرفه کاری افراد با علایق و تمایلات درونی آن ها سازگاری نداشته باشد، مسلماً این موضوع مشکلات متعددی را در زندگی افراد به وجود خواهد آورد.
افرادی که به حیطه شغلی خود علاقه ای ندارند معمولاً زودتر خسته می شوند و مدام استرس و اضطراب شدیدی را تحمل می کنند. تمامی این موارد نشان دهنده اهمیت بسیار بالای انتخاب رشته تحصیلی و تاثیر آن در آینده شغلی افراد است. همه ما یکبار زندگی می کنیم. پس بهتر است تصمیم های مهم زندگی مثل انتخاب رشته و شغل آینده را با دقت بیشتری انجام دهیم.
انگیزش شغلی
رابطه مستقیمی میان موفقیت شغلی و انگیزش شغلی وجود دارد. این دو عامل هر کدام به نحوی تاثیر قابل توجه ای در آینده شغلی دانش آموزان دارد. انگیزش شغلی به این معنا است که افراد با علاقه و میل باطنی، کار و حرفه خود را دنبال کنند. هر زمان که افراد با علاقه و اشتیاق باطنی کاری را انجام دهند در آن به موفقیت دست پیدا خواهند کرد.
یکی از اهداف اصلی اجرای آزمون های مشاوره ای، سنجش انگیزش شغلی برای انتخاب رشته تحصیلی است. مشاوران تحصیلی از طریق سنجش میزان انگیزه افراد در مشاغل مختلف با روحیات آنان بیشتر آشنا می شوند. بنابراین رشته های تحصیلی مناسب با توجه به انگیزش شغلی افراد، انتخاب می شوند.
تا به حال شده است که با افرادی مواجهه شوید که از کار و حرفه خود گلایه کنند. این افراد بدون توجه به انگیزش شغلی، حرفه کاری خود را انتخاب کرده اند. بنابراین امروزه برای افزایش رضایتمندی افراد نسبت به شغل خود، قبل از انتخاب رشته تحصیلی باید انواع آزمون های مشاوره ای انجام شوند.
مشاوران برتر با توجه به نتایج آزمون های مشاوره ای، نسبت به تمامی توانایی های جسمی و روحی دانش آموزان شناخت پیدا می کنند. میل و رغبت دانش آموز نیز در حرفه های شغلی مختلف سنجیده می شود. با توجه به نتایج تمامی این آزمون ها و معرفی انواع حیطه های شغلی در نهایت بهترین رشته تحصیلی برای دانش آموز انتخاب می شود.
موفقیت شغلی
موفقیت شغلی زمانی صورت می گیرد که با تعهد و مسئولیت، مهارت ها و قابلیت های خود را در اختیار دیگران قرار دهد. شخصیت فرد در ظهور موفقیت شغلی بسیار اهمیت دارد. خود فرد و شخصیت او است که موفقیت شغلی او را تضمین می کند.
در بیشتر موارد افرادی که انگیزش شغلی دارند به موفقیت شغلی نیز دست پیدا می کنند. عامل کار آمد بودن در تعیین موفقیت شغلی بسیار تاثیر گذار است. زمان افراد در حرفه شغلی خود کار آمد خواهند بود که در کمترین زمان ممکن بتواننند بیشترین فعالیت و خدمات را انجام دهند. فرد زمانی به موفقیت شغلی خواهد رسید که در اوج آرامش، با سختی های شغلی خود کنار بیاید و با انگیزه بالا، خدمت رسانی کند.
آزمون های مشاوره ای در انتخاب شغل مناسب و پیشرفت جامعه، نقش بسیار مهمی دارد. این آزمون ها در واقع میزان موفقیت افراد در مشاغل مختلف را پیش بینی می کند. انواع تست های روانشناسی، شخصیت شناسی، هوش و… برای پیش بینی موفقیت افراد در مشاغل مختلف انجام می گیرد.
دانش آموزان در پایان سال نهم تحصیلی باید جهت انتخاب رشته تحصیلی اقدام کنند. دانش آموز بعد از انتخاب رشته به صورت تخصصی تر، مطالب علمی را فرا می گیرند. آن ها خود را از این طریق برای موفقیت شغلی در آینده، آماده می کنند.