اگر داوطلبان در انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی درست تصمیم بگیرند، آنگاه می توانند موفقیت شغلی و تحصیلی خود را تضمین کنند. انتخاب های ما در زندگی بسیار مهم و با ارزش هستند. افراد با انتخاب های درست می توانند دریافت های بهتری از زندگی داشته باشند.
اگر داوطلبان برای انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی دقت کافی داشته باشند، قطعاً تصمیم بهتری نیز خواهند گرفت. مسلماً مشاوران برتر تحصیلی و آزمون های راهنمای تحصیلی ابزار خوبی برای تصمیم گیری بهتر در انتخاب رشته تحصیلی بر اساس علاقه و توانایی هستند.
اهمیت انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی
داوطلبانی که نتوانند از میان مجموعه متنوع رشته های تحصیلی، انتخاب مناسبی داشته باشند، بدون شک در آینده پشیمانی بزرگی با خود به همراه خواهند داشت. جوانان در مقاطع مختلف تحصیلی برای تصمیم های مهم زندگی نیاز به مشاور و راهنما دارند تا آن ها را به مسیرهای درستی هدایت کنند. در ارتباط با انتخاب رشته که از مهم ترین تصمیمات زندگی جوان محسوب می شود وجود راهنما و مشاور الزامی است.
والدین نیز از اهمیت انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی آگاه هستند. آنان به هنگام انتخاب رشته فرزندان خود، استرس و اضطراب زیادی برای آینده آن ها دارند. آنان نگران فرزندشان هستند که در آینده بعد از چندین سال درس خواندن به موفقیت تحصیلی و شغلی برسند و باعث افتخار آن ها شوند.
در انتخاب رشته علاقه مهم تر است یا توانایی؟
انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی، از جمله موضوعاتی است که ذهن اکثر جوانان را به خود مشغول کرده است. میزان علاقه به رشته های تحصیلی، معیار ثابتی برای انتخاب رشته تحصیلی نیست بنابراین داوطلبان نباید صرفاً علاقه را برای انتخاب رشته در نظر بگیرند. احساسات انسان به مرور زمان تغییر پیدا می کند. داوطلبان نباید از روی احساست و غیر منطقی رشته تحصیلی خود را انتخاب کنند زیرا ممکن است بعداً از انتخاب خود پشیمان شوند.
داوطلبان باید توجه داشته باشند که تنها علاقه داشتن به رشته تحصیلی معین موفقیت آنان را تضمین نخواهد کرد. بسیاری از افراد برای انتخاب رشته تحصیلی تنها به علاقه توجه می کنند. این افراد باید در نظر داشته باشند که داشتن توانایی و استعداد کافی در انتخاب رشته تحصیلی نیز بسیار اهمیت دارد.
همواره به داوطلبان توصیه می شود که انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی را در اولویت قرار دهند. توجه به هرکدام از دو پارامتر علاقه و توانایی به تنهایی مورد قبول نیست بلکه باید این دو عامل با یکدیگر هم خوانی داشته باشند. افراد زمانی می توانند در حرفه ای به موفقیت دست پیدا کنند که علاوه بر داشتن علاقه، توانایی و مهارت کافی نیز داشته باشند.
برای مثال شما زمانی می توانید یک هنرمند حرفه ای باشید که علاوه بر داشتن علاقه، در آن رشته توانایی، استعداد، مهارت، خلاقیت، ظرافت و… نیز داشته باشید. گاه علاقه عمیق به یک حرفه باعث می شود انسان جهت کسب مهارت و توانایی نیز اقدام کند اما این جریان زمانی اتفاق می افتد که حداقل مهارت و استعداد ذاتی و بالقوه در آن رشته وجود داشته باشد.
اهمیت بازارکار رشته های تحصیلی
چالش انتخاب رشته تحصیلی در ایران، داوطلبان را به تب و تاب می اندازد. افراد ممکن است به رشته ای علاقه داشته باشند اما آن رشته در کشور بازار کار خوبی نداشته باشد. گاه نیز ممکن است به رشته ای علاقه نداشته باشند اما آن رشته محبوبیت و بازار کار خوبی داشته باشد. تمامی این اما و اگر ها در ذهن جوانان و داوطلبان، سوال های بی پاسخی است که باید برای آن ها جواب درستی پیدا کرد. اگر جواب درستی برای آن ها پیدا نشود آنگاه جوان در آینده به موفقیت دست پیدا نخواهد کرد.
داوطلبانی که به یک رشته تحصیلی، علاقه قلبی داشته باشند بدون شک بعد از فارغ تحصیلی به فکر درآمد زایی در آن رشته خواهند بود. این افراد تلاش می کنند تا در آن رشته به سطح علمی بالایی دست پیدا کنند و توانایی و مهارت لازم را در آن زمینه کسب کنند. بنابراین این افراد بدون شک با انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی به موفقیت دست پیدا خواهند کرد.
اما یکسری از افراد هستند که منتظرند تا شرایط برای آن ها فراهم شود و بعد از آن شروع به تلاش کردن، کنند. در حالی که بازار کار و درآمد زایی تا حد زیادی به توانایی و همت افراد بستگی دارد. چنین افرادی نمی توانند شغلی متناسب با رشته تحصیلی در آینده داشته باشند.
امروزه روانشناسان می توانند داوطلبان را برای انتخاب رشته تحصیلی بهتر، متناسب با روحیه و شخصیت منحصر بفردشان، راهنمایی کنند. مشاوران در ارتباط با بازار کار و درآمد مشاغل مختلف نیز اطلاعات بسیار مفیدی در اختیار داوطلبان قرار می دهند. بنابراین داوطلب پس از کسب آگاهی های لازم در انتخاب رشته تحصیلی براساس علاقه و توانایی تصمیم گیری خواهد کرد.
اهمیت آزمون های مشاوره در انتخاب رشته
اگر هنوز نمی دانید علاقه یا توانایی؟ کدوم مهم تره تو انتخاب رشته؟ بهتر است برای گرفتن این تصمیم مهم در زندگی، از آزمون های مشاوره ای کمک بگیرید. بسیاری از داوطلبان با علاقه کورکورانه رشته ای را انتخاب می کنند اما بعد از فارغ تحصیلی از انتخاب آن رشته پشیمان می شوند. سپس این افراد تلاش می کنند تا در مقاطع تحصیلی بالاتر تغییر رشته دهند.
آمار داوطلبان علاقمند به رشته های تحصیلی که در آینده از انتخاب رشته مورد علاقه خود، پشیمان شده اند بسیار زیاد است. این موضوع نشان می دهد که این داوطلبان، اشتباه علاقمند شده اند و یا حتی از علاقه و میل قلبی خود آگاه نبوده اند. این افراد ابتدا باید با انجام تست های شخصیت شناسی با علاقه و میل باطنی خود آشنا شوند.
برهمین اساس همواره به داوطلبان توصیه می شود برای انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی از آزمون های مشاوره ای کمک بگیرید. آزمون های مشاوره ای به کمک تست های روانشناسی به خوبی استعداد و مهارت های فرد را در رشته ها و حرفه های مختلف مشخص می کند.
تست های روانشناسی معتبر شخصیت شناسی در کل دنیا برای شناسایی استعداد و قابلیت های جوانان مورد استفاده قرار می گیرد. جوانان قبل از انتخاب مسیر تحصیلی و شغلی خود ابتدا باید از خواسته قلبی و استعداد خود شناخت و آگاهی لازم را کسب کنند. با شناخت و آگاهی بیشتر می توان بهترین رشته تحصیلی را انتخاب کرد.